ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Biljonairsclub

Duckipedia: Biljonairsclub

De Biljonairsclub van Duckstad is een club voor de gefortuneerde en welgestelde duckstadinwoner. Het bekendste lid van de biljonairsclub is natuurlijk Dagobert Duck. Maar er zijn nog andere bekende clubleden! Bijvoorbeeld Govert Goudglans, Rockerduck en Venijn McSnekke. En die maken het elkaar niet altijd even gemakkelijk.

Want wie denkt dat de biljonairs de hele dag gezellig keuvelen over oliebronnen en knisperende biljetten heeft het mis. Door de eeuwige strijd om aanzien en rijkdom is het er vaak niet zo gezellig. Vooral Dagobert heeft vaak ruzie met de andere clubleden.

Patsen en pronken

De Biljonairsclub verschijnt voor het eerst in 1971 in een vervolgverhaal over De Zuurtjesrobijn. De rijke snobs verzamelen zich in het luxe Zulton Hotel om daar met hun pracht en praal te pronken. De één maakt het nog gekker dan de ander! Ben je wel rijk, maar niet behangen met diamanten, robijnen en goud? Dan kun je je lidmaatschap wel vergeten.

De Zuurtjesrobijn (Donald Duck 1971-34 en 35)

De Zuurtjesrobijn

Om een groter aanzien te krijgen binnen de Biljonairsclub, gaat Dagobert op jacht naar de Zuurtjesrobijn. Want wie de Zuurtjesrobijn heeft, die hoort er pas echt bij! Tijdens de jacht op de Zuurtjesrobijn wordt Dagobert gedwarsboomd door niemand minder dan… Venijn McSnekke. Dit verhaal kun je vinden in “Donald Duck als snoeper” (De beste verhalen van Donald Duck, album 125).

De Zuurtjesrobijn (Donald Duck 1971-34 en 35)

Hoe word je professor?

Een andere manier om de blits te maken binnen de Biljonairsclub is het hebben van kennis. Een bijzondere titel voor je naam doet het altijd goed. In 1987 probeert Dagobert professor in de Prealogie te worden door op zoek te gaan naar een karpovoornfossiel. Natuurlijk liggen er ook kapers op de kust. Er is namelijk nog een zeker clublid die wel een titel wil: Venijn McSnekke. Uiteindelijk vindt Dagobert een levende karpovoorn en wordt hij professor in de Vissologie.

Op Jacht naar een fossiel (Donald Duck Extra 1987-07)

Theater Trammelant

Clubleden Govert Goudglans en Dagobert Duck maken elkaar ook regelmatig het leven zuur. Opscheppen op de biljonairsclub doen ze graag. Uiteindelijk leidt dit in 1989 tot een ruzie in Theater Trammelant, waar de schurk Goudglans als een spook Dagobert, Donald en de neefjes probeert te verjagen.

Pinda’s en de maharadja

Dagobert heeft in hetzelfde jaar (1989) zelfs een keer de gehele Biljonairsclub tegen zich in het harnas gejaagd. Toen de pinda’s en het water waar Dagobert altijd gratis van genoot niet meer gratis bleken te zijn, zegde hij zijn lidmaatschap op. Om vervolgens spijt te krijgen en opnieuw lid te worden, verkleed als een maharadja. Je raadt het al, dat loopt niet goed af…

Oom Dagobert, Avonturen van een steenrijke eend, album 42.

Voorzitters

Als de voorzitter van de Biljonairsclub aftreedt, is dat reden voor een nieuwe ruzie. Dagobert en Govert gaan opnieuw de strijd aan. Uiteindelijk komt Dagobert er achter dat het voorzitterschap inhoudt dat je lezingen moet houden en grote donaties aan goede doelen moet geven. Omdat hij dat absoluut niet wil, zorgt hij ervoor dat hij de verkiezingen verliest.

Biljonairs of miljonairs?

De Biljonairsclub werd vroeger ook wel de Miljonairsclub genoemd, zoals in Donald Duck 38 van 1984. Maar de miljoenen zijn doorgegroeid naar biljarden, dus werd de naam aangepast.

Oom Dagobert en de Miljonairsclub (Donald Duck 1984-38)

Rockerduck

Rockerduck heeft het vaak te druk om op de Biljonairsclub te verschijnen. Daarom zien we hem niet vaak in de verhalen. Toch is Rockerduck prominent lid van de club. Af en toe is hij te zien in de pockets.

Uit De beste verhalen van Donald Duck 78 (1994)

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer