ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Basil Holmuis

Duckipedia: Basil Holmuis

Basil Holmuis is een beroemde muizendetective, die we leren kennen in de Disney tekenfilm De Speurneuzen uit 1986. Basil woont in Baker Street, onder de woning van Sherlock Holmes, de detective uit de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle.

In de film helpt hij het meisje Olivia om haar vader, de beroemde uitvinder Korstiaan Bokkingham, te bevrijden uit de klauwen van zijn aartsvijand, professor Ratbout Rattatoei. Hij krijgt hierbij hulp van dokter Dawson, met wie hij vanaf dat moment een onafscheidelijk duo vormt. Na de film bestrijden ze nog in vele stripverhalen de misdaad!

Illustratie van Paul Galdone uit het eerste Basil from Baker Street boek van Eve Titus.

Basil is een pientere speurneus, die zelfs met de kleinste aanwijzing een plot kan doorzien. Dit in tegenstelling tot de stuntelige en naïeve Dawson. Maar Basil is ook ijdel en trots. En dat blijkt wanneer Dawson en hij vastzitten in Ratbouts levensbedreigende muizenval. Basil vindt dat hij heeft gefaald, en dat maakt hem zo verdrietig dat hij niet eens een poging doet om te ontsnappen. En dan is het juist Dawson die hem weer bij zijn positieven brengt! Het Disney team heeft Basil gebaseerd op de hoofdpersoon uit de boekenserie Basil van Baker Street van de schrijfster Eve Titus. Waarom hij Basil heet? Omdat Titus de muis heeft vernoemd naar Basil Rathbone, een acteur die regelmatig de rol van Sherlock Holmes speelde.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer