leaderboard
Donald klimt
artikelen

Delen:
Delen via Email

AUTO

Voor het eerst...
In de korte tekenfilm Don Donald uit 1937 reist Donald door Mexico. Hij ruilt zijn ezeltje voor een oud rood autootje, om de blits te maken bij Katrien. Maar tijdens een "romantisch" tochtje blijkt al gauw dat deze auto kuren heeft. En ook al zijn we inmiddels 70 jaar verder, die kuren heeft hij nu nog steeds!
Don Donald

Don Donald

takelwagen In de strip
Deze auto is in 1938 voor het eerst te zien in de door Al Taliaferro getekende stripverhalen. Taliaferro voorzag de auto, ook wel bekend als de Duckatti, van het kenteken "313". Het getal "313" staat voor 3 x 13, dus voor 3 keer ongeluk. Een perfect kentekennummer voor een auto waarvan de toestand het best omschreven kan worden als "rijp voor de sloop".
Mickey
krantenstrip
Een bijzondere auto
Donalds "Duckatti" is zo bijzonder omdat hij bestaat uit allemaal onderdelen van oude automodellen die niet meer beschikbaar zijn. Bijna geen enkel onderdeel is nog vervangbaar. De motor is er een van het merk Mixwell uit 1920, het onderstel komt van een Ford en de wielen komen oorspronkelijk van een grasmaaier.

Bantam Het origineel...
Donalds auto is geïnspireerd op een American Bantam uit 1938 (zie de foto, als twee druppels water toch?). The American Bantam Car Company was het bedrijf achter deze auto. Van 1938 tot 1941 werden er verschillende Bantam-modellen geproduceerd.
...en nagemaakt
De "313" is in 1991 in Noorwegen ter gelegenheid van een autoshow in Trondheim nagemaakt. Ze hebben er in totaal slechts 8 weken over gedaan om de auto te maken. De motor is afkomstig uit een Opel Kadett. Het voertuig heeft een lengte van 2,8 meter. Het is bijna een exacte kopie van de stripversie geworden, zoals je op de foto hiernaast kunt zien.
nagemaakt
Miniatuur
De striptekenaar Piet Voordes heeft een miniatuur-versie van Donalds auto gemaakt. Het wagentje is maar 5,5 cm lang, maar toch zit het model vol details!