ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Auto

Duckipedia: Auto

De felrode Duckatti 313 is niet meer weg te denken als Donalds auto. Alles over dit schattige wagentje lees je in dit artikel.
Voor het eerst…

In de korte tekenfilm Don Donald uit 1937 reist Donald door Mexico. Hij ruilt zijn ezeltje voor een oud rood autootje, om de blits te maken bij Katrien. Maar tijdens een “romantisch” tochtje blijkt al gauw dat deze auto kuren heeft. En ook al zijn we inmiddels 70 jaar verder, die kuren heeft hij nu nog steeds!


In de strip

Deze auto is in 1938 voor het eerst te zien in de door Al Taliaferro getekende stripverhalen. Taliaferro voorzag de auto, ook wel bekend als de Duckatti, van het kenteken “313”. Het getal “313” staat voor 3 x 13, dus voor 3 keer ongeluk. Een perfect kentekennummer voor een auto waarvan de toestand het best omschreven kan worden als “rijp voor de sloop”.

Een bijzondere auto

Donalds “Duckatti” is zo bijzonder omdat hij bestaat uit allemaal onderdelen van oude automodellen die niet meer beschikbaar zijn. Bijna geen enkel onderdeel is nog vervangbaar. De motor is er een van het merk Mixwell uit 1920, het onderstel komt van een Ford en de wielen komen oorspronkelijk van een grasmaaier.

Het origineel

Donalds auto is geïnspireerd op een American Bantam uit 1938 (zie de foto, als twee druppels water toch?). The American Bantam Car Company was het bedrijf achter deze auto. Van 1938 tot 1941 werden er verschillende Bantam-modellen geproduceerd.

Miniatuur

De striptekenaar Piet Voordes heeft een miniatuur-versie van Donalds auto gemaakt. Het wagentje is maar 5,5 cm lang, maar toch zit het model vol details!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer