ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Exclusief voor abonnees: toegang tot de nieuwe app

Nieuw: toegang tot de app

Aristokatten

Duckipedia: Aristokatten

Een spannend avontuur met een heleboel katten in de hoofdrol, dat is de film De Aristokatten in het kort. Deze tekenfilm werd in 1970 gemaakt. Dat lijkt misschien niet bijzonder, maar dat maakt het toch een extra speciale film. Waarom? Lees snel verder!

Een heleboel katten

De Aristokatten is de eerste film die ná de dood van Walt Disney door Walt Disney Studio’s werd geproduceerd. De film is gebaseerd op een verhaal dat Tom McGowan en Tom Rowe oorspronkelijk voor een Disney-televisieprogramma hadden bedacht.

Deftige katten

Het verhaal draait om de mooie witte moederkat Hertogin en haar drie kleintjes, Marie, Toulouse en Berlioz. Het speelt zich af in de stad Parijs. Zoals de naam van de film al verklapt, komen zij uit een rijke familie. Ze wonen in een groot huis, samen met Madam, Edgar en de muis Roquefort. Voor hun baasje Madam Adelaide Bonfamille zijn de katten meer kinderen dan huisdieren. Ze worden dan ook enorm in de watten gelegd. Hertogin probeert haar kinderen op te voeden tot nette katten. Maar dat valt niet altijd mee. Marie, het witte katje met de roze strik, voelt zich een dame, maar schrikt toch niet terug voor een robbertje vechten. Hertogin wil dat Toulouse kunstschilder wordt, maar die houdt zich liever bezig met kattenkwaad uithalen. Berlioz speelt piano en is de clown van de familie.

Ontvoering

De bazin van de katten, Madam, heeft een testament gemaakt waarin ze al haar geld aan de katten nalaat. Pas als zij er niet meer zijn zal de butler Edgar alles erven. Dat vindt Edgar maar niets. Hij ging ervan uit dat Madam alles aan hem zou achterlaten. Hij besluit daarom het lot een handje te helpen en probeert de kattenfamilie uit de weg te ruimen. Dat is het begin van een spannend avontuur met veel katten. Heel veel katten.

Thomas O’Malley

Edgar voert de katten pap met slaapmiddel en neemt ze mee in hun reismand. Met zijn brommer rijdt hij de stad uit, op zoek naar een goede plek om de katten aan hun lot over te laten. Maar voor hij dat kan doen, krijgt hij eerst nog heel wat te stellen met de honden Napoleon en Lafayette. Zij houden niet zo van bezoek en vallen Edgar aan. De mand met katten vliegt van de brommer af en belandt bijna in de sloot. Door de klap zijn Hertogin en haar kinderen ontwaakt uit hun diepe slaap. Ze hebben geen idee waar ze zijn en schuilen in hun mand voor de regen. Gelukkig ontmoeten ze al snel de straatkat Thomas O’Malley.

Jazzkatten

Hoewel het in het begin lijkt alsof Thomas Hertogin in de steek laat als hij ziet dat zij kinderen heeft, besluit hij toch om de kattenfamilie onder zijn hoede te nemen. Hij neemt ze mee naar zijn zolderkamer, waar ze rustig veilig kunnen overnachten. Maar dan blijken de Jazzkatten thuis te zijn! Een groep muzikale zwerfkatten die weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Samen met de Jazzkatten en Thomas O’Malley swingen de katten tot laat in de avond op de vrolijke jazzmuziek.

Ondertussen komt Madam erachter dat haar geliefde katten zijn verdwenen. Ze stort haar hart uit bij Edgar. Ze heeft geen idee dat hij eigenlijk de schurk is die achter de verdwijning zit!

Op naar huis
De volgende dag gaan Hertogin en haar kinderen samen met Thomas O’Malley verder met hun zoektocht naar het huis van Hertogin. Ze vinden het huis al snel en verdrietig nemen Hertogin en Thomas afscheid van elkaar. Als ze het huis binnenkomen grijpt Edgar in voordat de katten de kans hebben om Madam te bereiken. Hij stopt ze in een zak en wil ze in een kist naar Timboektoe versturen, zodat ze nooit meer terugkomen. Gelukkig is daar het muisje Roquefort. Hij rent naar de Jazzkatten, wat hem bijna zijn leven kost en roept hen om hulp.

Toedeloe, naar Timboektoe

Thomas en de Jazzkatten weten uiteindelijk Hertogin, Marie, Toulouse en Berlioz te bevrijden en zorgen ervoor dat Edgar in dezelfde kist naar Timboektoe wordt verzonden. Opgeruimd staat netjes! Madam snapt niets van de verdwijning van Edgar, maar besluit om de erfenis te gebruiken om voor de zwerfkatten uit Parijs een opvangtehuis te bouwen. Op die manier hebben ook de Jazzkatten altijd een dak boven hun hoofd. Thomas O’Malley mag bij Madam, Hertogin en de kleintjes komen wonen en wordt de nieuwe man in huis. Eind goed, al goed!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer