ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Aladdin

Duckipedia: Aladdin

Aladdin is een arme jongen die op de straat probeert te overleven, samen met zijn aapje Abu. Hoe hem dat vergaat, zie je in de gelijknamige film!

De 31ste film
Aladdin
is de eenendertigste avondvullende tekenfilm van de Disney Studio’s. De film ging eind 1993 in Nederland en België in première, maar werd al een jaar eerder in de Verenigde Staten uitgebracht. En met succes, want opnieuw werd een record geboekt. Het aantal mensen dat de film Aladdin ging zien, overtrof het aantal dat het jaar daarvoor film nummer 30, Belle en het Beest, bezocht.

Schetsen voor het figuurtje Aladdin

Een hele klus
Maar liefst 600 tekenaars en technici in California en Florida werkten sinds januari 1988 aan Aladdin en ook ditmaal viel deze Disney productie tijdens diverse festivals in de prijzen.

Een arme kruimeldief
Aladdin is een straatarme jongen, die samen met zijn aapje Abu met voedsel stelen in leven probeert te blijven. De paleiswacht van Agrabah probeert hem al jaren te arresteren, maar Aladdin is ze steeds te slim af. Toch bevalt het leven als dief hem niet. Het liefst zou hij een rijke prins zijn en in het schitterende paleis van Agrabah gaan wonen.

Een echte prinses
Op een dag komt hij op de markt prinses Jasmine tegen. Zij is weggelopen uit het paleis omdat ze moet trouwen van haar vader, de sultan. Wanneer hij samen met Jasmine wordt opgepakt door de paleiswacht en de gemene tovenaar Jafar, verandert zijn leven. Jafar is op zoek naar de toverlamp, maar alleen iemand met een ruwe bolster en een blank pit kan de Grot der Wonderen, waar de lamp zich bevindt, betreden.

Een geest uit de lamp
Aladdins leven verandert op slag wanneer hij over de wonderlamp wrijft, waaruit de vrolijke geest verschijnt die Aladdin kan veranderen in een echte prins. Wil Aladdin de gemene tovenaar Jafar verslaan en Jasmines hart veroveren, dan moet hij bewijzen dat hij in zijn hart een echte prins is!

Nog meer films
De film Aladdin was zo’n succes, dat er maar liefst twee vervolgfilms gemaakt zijn. In De Wraak van Jafar uit 1994 keert de gemene Jafar terug en moet Aladdin het opnemen tegen strijdende dieven op vliegende paarden. In Aladdin en de Dievenkoning uit 1996 gaan Aladdin en Jasmine dan eindelijk trouwen. Maar hun bruiloft wordt verstoord door de beruchte 40 dieven. De leider van de dievenbende blijkt niemand minder te zijn dan Aladdins vader! Tussen 1994 en 1996 verschenen ook nog eens 86 afleveringen van een televisieserie van Aladdin.

Aladdin in de strip
Naast drie films zijn er van Aladdin ook veel stripverhalen gemaakt. In 1996 stond hij zelfs een heel jaar lang op de achterkant van Donald Duck!

Duizend-en-één-nacht
Het verhaal van Aladdin en de Wonderlamp is al heel oud. Sommigen beweren dat het verhaal rond het jaar 850 in India, Iran of Egypte werd geschreven, maar anderen beweren diverse elementen uit 2000 jaar oude Griekse sagen te herkennen. In ieder geval weet men dat Aladdin in 987 in het Arabisch is vertaald als onderdeel van de sprookjesbundel Vertellingen van Duizend-en-één-nacht, die pas nadat Antoine Galland de vertellingen in 1704 in het Frans vertaalde, in Europa populair werden.

Een illustratie van Virginia Frances Sterret, 1928
Prinses Sheherazade en de sultan, door Arthur Boyd Houghton (1836–1875)

De verteller in Duizend-en-één-nacht heet prinses Sheherazade en eigenlijk is zij een beetje de uitvindster van het vervolgverhaal. Dat ging namelijk als volgt: Als de machtige sultan ontdekt dat zijn vrouw hem bedriegt, laat hij haar en haar veertig dienaren ter dood brengen. Hij wil zich nooit meer voorgoed aan een vrouw binden en beveelt zijn grootvizier hem iedere dag een nieuwe bruid te bezorgen. ’s Avonds huwt hij het meisje en de volgende ochtend laat hij haar doden.Drie jaar later is de beurt aan de dochter van de grootvizier, Sheherazade. ’s Nachts vertelt Sheherazade de sultan een verhaal. Helaas is het nog niet afgelopen als het ochtend wordt en dus besluit de sultan het meisje nog een dag te laten leven om de nacht daarna het vervolg te horen. Sheherazade weet dit 1001 nachten vol te houden. Pas dan besluit sultan Shahriar van zijn rare, barbaarse gewoonte af te zien en besluit hij dat Sheherazade voorgoed zijn echtgenote blijft.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer