ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Bladzijde 45

Onweer

BLZ. 45: WAT TE DOEN BIJ ONWEER?

In nummer 44, op bladzijde 35 tot en met 42, wordt Donald getroffen door de bliksem. Gelukkig leidt dat alleen tot een geblakerd jasje en wat geschroeide veren. Maar door een mal boek van een malle professor gaat de ongeluksvogel daarna bewust op zoek naar nóg meer onweer. De ongeluksvogel denkt namelijk dat hij geluk krijgt als hij drie keer geraakt wordt door de bliksem. Vermoedelijk snapte je al dat dit NIET handig en verstandig is - maar hieronder lees je hoe je dus wél met onweer moet omgaan.

Blijf binnen!

Als het onweert, of als het gaat onweren, kun je beste binnen blijven. En als je echt geen risico wilt lopen, blijf dan ver weg blijven bij ramen en deuren. Mocht er een raam sneuvelen (die kans is piepklein, hoor), dan heb je geen last van het brekende glas dat de kamer in kan vallen. Ook in een auto ben je veilig. Het metaal zal de stroom namelijk naar de grond leiden. Je kunt overigens beter niet in een tentje gaan of blijven zitten, als je op de camping bent.

[tussenkop]Ben je toch buiten tijdens onweer?
Kun je niet binnen schuilen? Maak je dan zo klein als Tokkie Tor: ga op je hurken zitten met je voeten bij elkaar en doe je handen om je knieën. Bliksem slaat namelijk vaak in op het hoogste punt in de omgeving. Gaan liggen is dan weer niet handig! Steek ook geen paraplu op, want zo word je groter en heb je juist meer kans op een inslag.

Ben je op of in het water? Ga dan zo snel mogelijk naar de kant! Kun je niet snel van het water af komen, ga dan in de gehurkte houding zitten op de boot of plank.

Wel of niet onder een boom?

Ben je in het bos, of in de buurt van MEERDERE bomen? Dan kun je gaan schuilen. Het is alleen niet verstandig om onder een alleenstaande boom te schuilen. Want als de boom het hoogste punt is in de omgeving, zal de bliksem hierop inslaan. Als er meerdere bomen staan kun je hier wel onder schuilen. Pas wel op dat je de boom niet aanraakt, want als de bliksem tóch in de boom inslaat, ben je vreselijk het haasje!

Blijf uit de buurt van metalen objecten

Blijf ook ver uit de buurt van metalen dingen zoals fietsen of hekken, want bij metaal is de kans groter dat de bliksem hier inslaat. Een metalen auto beschermt je echter wel, omdat hij de stroom direct naar de grond geleidt zonder jou te raken, maar dit is bij fietsen en hekken niet het geval.
Dus nogmaals: doe niet als Donald als het onweert! Zoek de bliksem nooit op!

Meer bladzijde 45

Bekijk meer