ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Bladzijde 45

Lees meer over Leonardo da Vinci!

Als je kon kiezen, wat zou je dan liever zijn? Architect, bioloog, dichter, sterrenkundige of componist? Of misschien liever uitvinder, filosoof, kunstschilder, wiskundige of geoloog? Stel je nu eens een geniale man voor die al deze vakken tegelijk kon beoefenen op een heel hoog niveau. Zo'n man was Leonardo da Vinci. Leonardo werd in 1452 geboren in de Italiaanse stad Florence. Als schooljongen wist hij al ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen waardoor hij zijn leraren behoorlijk in verlegenheid bracht.

Als veertienjarige ging hij in de leer bij de beroemde schilder Andrea del Verrochio. Toen hij twintig was, had hij zijn leermeester al geëvenaard. Zijn schilderij "Mona Lisa" is een van de beroemdste kunstwerken aller tijden. Met zijn uitvindingen was Leonardo zijn tijd ver vooruit. Zo vond hij onder andere de duikboot, de tank en de helikopter uit. Eeuwen voor anderen ze daadwerkelijk gingen bouwen.

De meeste van zijn uitvindingen máákte Leonardo dus niet. Alles wat hij bedacht, werd opgetekend in zijn aantekenboeken. Omdat hij niet wilde dat zijn ideeën gepikt zouden worden, schreef hij alles in spiegelschrift!

Meer bladzijde 45

Bekijk meer