ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Bladzijde 45

Kabouters


Paspoortje

Naam: Ierse kabouter of leprechaun (spreek uit: lep-ruh-kohn)
Hoogte: tussen de 20 en 25 centimeter (exclusief puntmuts)
Woonplaats: rustige plaatsen met veel natuur, zoals de heuvels van Ierland
Te herkennen aan: klavergroen kostuum, puntige hoed en een baardje

Kabouters en regenbogen

Als het regent terwijl de zon schijnt, verschijnt er vaak een regenboog. En zodra deze zevenkleurige boog aan de horizon verschijnt, is de kabouter er als de kippen bij! Aan het eind van deze regenboog staat namelijk een pot met goud, waar de kabouters zonneschijn van kunnen maken. Ben je toevallig een rijke woerd met slobkousen en goudkoorts? Helaas, alleen kabouters kunnen hun pot met goud vinden. Ben je geen kabouter, dan verdwijnt de regenboog als je te dichtbij komt.

Kabouters en werk

Naast goudzoeken en zonneschijn maken, moeten kabouters ook gewoon werken. Vrijwel alle kabouters zijn schoenmakers. Wil je een paar échte kabouterstappers, dan moet je (naast kleine voetjes) ook een hoop geduld hebben. Kabouters maken namen namelijk maar één schoen tegelijk.

Kabouterbescherming

Nog nooit een kabouter in het wild gezien? Dat komt vast omdat ze erg zeldzaam zijn. Zó zeldzaam zelfs, dat ze op de Eiropese lijst van bedreigde diersoorten staan! Het stadje Carlington in Ierland is beschermd gebied, omdat daar voor het laatst een kabouter is gezien. Je mag er wel wandelen, maar de kabouters achterna zitten is ten strengste verboden. Zo kunnen alle 236 kabouters van Ierland er op hun gemak leven!

Meer bladzijde 45

Bekijk meer