ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Bladzijde 45

Geniaal afspraakje

In Donald Duck 8 kun je op het laatste plaatje van het verhaal van Willie Wortel lezen dat de knappe kop een afspraakje maakt met Stella Slim, een wetenschapster op wie hij een oogje heeft. Ze zijn uiteindelijk samen gaan eten in restaurant De Buikvlinder. Met toestemming van Willie en Stella kun je hier lezen hoe deze eh… bijzondere date verlopen is, want de bolleboos had het gesprek toevallig opgenomen met zijn eiPhone.

S = Stella

W = Willie

S. Hallo Willie, zat je al lang te wachten?

W. Tja, wat is lang, hè? Zeker als je erover nadenkt dat tijd in feite niet echt bestaat en een verzonnen concept is. Op zich handig om afspraken te maken en zo, zoals deze ontmoeting waar ik reikhalzend naar uitkeek, maar ik hoef jou verder niets te zeggen over de abstractie van een ogenschijnlijke tijdsbeleving.

S. Inderdaad, dat zei de groenteboer laatst ook!

W. Serieus? Dat had ik niet verwacht!

S. Nee joh, ik maakte maar een grapje!

W. Aha, je maakt gebruik van het element humor. Ik ben dol op elementen. Vooral uit het periodiek systeem der elementen van Dmitri Mendelejev, de briljante scheikundige uit Rusland. Wat is jouw favoriete element eigenlijk?

S. Au… dit wordt een avond die ik niet snel zal vergeten…

W. Aha! Goud dus, een scheikundig element met inderdaad het symbool Au – van aurum – en het atoomnummer is 79. Het is een geel metalliek overgangsmetaal. Het is al sinds de stroomculturen (Nabije Oosten van 3500 v.Chr. tot 800 v.Chr.) zeer gewaardeerd en is roestvrij, daarom wordt goud soms "de koning der metalen" genoemd.

S. Zeg, ben ik uit eten met meneer Wortel of met de WilliePedia?

W. Sorry, ik draaf een beetje door. Ik wilde alleen indruk op je maken.

S. Dat weet ik, Willie, maar dat is niet nodig. Ik wéét dat je slim bent. Maar ik vind het leuker om over koetjes en kalfjes te kletsen.

W. Oh… eh… oké! Iets over het weer… Eh… zou er onweer in de lucht hangen? Want volgens mij is er sprake van atmosferische convectie, ofwel het opstijgen van verwarmde luchtbellen. Waar convectie in het algemeen de beweging van een gas of vloeistof betreft, is dit in de meteorologie beperkt tot de verticale beweging, waarbij een grootschalige dalende luchtbeweging subsidentie wordt genoemd. Convectie treedt op bij een onstabiele onderste luchtlaag. Bij onstabiele lucht komt de verticale temperatuurgradiënt niet overeen met die normaal aangetroffen wordt op die hoogte. In de troposfeer geldt dat met toenemende hoogte de temperatuur afneemt. Door verwarming neemt de dichtheid af en wordt kleiner dan die van de omgeving waardoor de lichtere luchtbel zal stijgen.

S. Nou Willie, ik vond het echt heel gezellig, maar ik bedenk me ineens dat ik de planten water moet geven. Doei!

W.

 

Meer bladzijde 45

Bekijk meer