ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Bladzijde 45

De toespraak van oom Dagobert

Geachte kiezers,

Zoals ieder weldenkend mens weet, wordt er al járen een hoop geld over de balk gesmeten door de gemeente Duckstad. De hardwerkende burger betaalt zich suf aan belasting (vooral ik), maar waar BLIJVEN die centen eigenlijk die ons structureel worden afgepakt? Dát we betalen is overduidelijk, maar wat er van het gemeentegeld precies wordt betaald, is net zo schimmig als de praktijken van Zwarte Magica. Dat achterkamertjesgedoe wil ik stevig gaan aanpakken!

Bovendien worden er letterlijk miljoenen verspild aan onzin en vage projectjes van ambtenaren met te veel tijd. Nu denkt u misschien dat ik overdrijf en doe aan stemmingmakerij, maar in de Duckstadkrant van vorige week onthulde een journalist dat er maar liefst 15 miljoen euro is besteed aan een standbeeld van een gemeenteparkiet. VIJFTIEN MILJOEN EURO, dames en heren! Voor een stuk steen dat sinds september het Cornelis Prulplein ontsiert, want het is werkelijk een gedrocht op een sokkel. De bijnaam van dit zogenaamde eh… object is dan ook de ‘mislukte kanarie’, dus dat zegt meer dan genoeg over de linkerhanden van de kunstenaar, nietwaar? En mocht u nou denken dat ik dit verhaal uit mijn grote duim zuig, op bladzijde 21 van Donald Duck 49 hoort u het de huidige burgemeester zélf bevestigen.

En ik kan nog wel duizend voorbeelden noemen van geldverspilling, maar tijd is geld, dus ik ga snel door. Om te zorgen dat het belastinggeld voortaan wél nuttig wordt besteed, heb ik besloten mij kandidaat te stellen als nieuwe burgemeester van Duckstad. Als ik honderden bedrijven succesvol kan leiden, kan een middelgrote gemeente er ook wel bij, of niet soms? Precies, met twee vingers in de snavel! En als u mij vraagt: heeft u verstand van financiën dan? Hé, ik ben de rijkste eend ter wereld!

Eerst wil ik het even hebben over belasting in het algemeen. U verwacht het misschien niet van me, maar ik ben in principe niet tégen het heffen van belasting. Met belastinggeld worden immers wegen aangelegd, en zo bent u in staat om naar mijn winkels te komen. Ook betalen we er scholen en leerkrachten mee. Dat is ook nuttig, want als niemand zou kunnen lezen, zou ik al mijn boekwinkels wel kunnen sluiten. Nu ik toch uw aandacht heb: De eend van mijn vader van Geert Kwak is momenteel in de aanbieding bij DagoBoek. Een fantastische bestseller die – als ik aan vrije tijd zou doen – beslist eens zou lezen.

Afijn, belasting is soms dus prima en noodzakelijk, maar dat betekent niet dat we lukraak met geld moeten smijten. Behalve het schrappen van “kunst en ander geneuzel” wil ik ook fors gaan besparen op de zaken die in principe wel bijdragen aan het belang van de gemeenschap. Uit onderzoek door DagoResearch blijkt namelijk dat ambtenaren veel te makkelijk geld uitgeven aan dingen die best goedkoper kunnen. Dit komt omdat het niet uit de eigen knip komt, snapt u wel? Zo heb ik opgevangen dat er op het kerstfeest van de brandweer peperdure vlammetjes werden geserveerd! En de friteuse zou aangeschaft zijn bij een winkel van de neef van de burgemeester. Ten eerste: dit neigt naar vriendjespolitiek! Ten tweede: had niemand van de brandweermannen gewoon even zijn eigen pan van thuis kunnen meenemen? Dat is een kleine moeite en uiteindelijk betalen wij die pan dus met zijn allen, hè!

Hoe dan ook, in plaats van oeverloos door te leuteren, kom ik meteen ter zake. Mijn econoom en ik hebben een plan gemaakt en de belangrijkste punten wil ik graag met u delen.

Ik begin even met het onderwijs. De docent van Kwik, Kwek en Kwak, de heer Andy Warbol, krijgt géén nieuwe vlakgom. Uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit Eimegen blijkt dat de leerkracht op jaarbasis nog geen kwart van de gum gebruikt en elk jaar tóch budget krijgt voor een nieuwe. Pure verkwisting dus! Totale besparing: maar liefst 50 cent.

Ik wil ook flink bezuinigen op huisvesting en met name de Sobere Oester, de gevangenis van Duckstad, krijgt minder geld. Om de financiën toch op orde te houden, zal voortaan de verwarming alleen nog maar UIT staan (laat de Zware Jongens maar lekker rillen, hihi). En waarom moeten boeven WARM douchen eigenlijk? Ook daar stoppen we mee! En hup, weer wat duiten bespaard! En in plaats van voedzame en smakelijke maaltijden, krijgen schobbejakken alleen nog maar water en oud brood. Totale jaarbesparing: 140.000 euro. Katsjing! En zo kan úw belasting dus mooi omlaag! (Oh ja, dat de gevangenis een energiecontract heeft bij Goverts Goudgas. heeft echt niets met dit beleid te maken; dat is puur een leuke bonus!)

Duurzaamheid vindt u ook belangrijk, toch? Nou, ik ook! Om die reden komt het hele dak van mijn geldpakhuis vol te liggen met zonnepanelen zodat ik voor mijn stroomvoorziening geen gebruik hoef te maken van vieze en beperkte fossiele brandstoffen. Jawel, het milieu is bij mij echt een speerpunt, hoor! Bovendien krijg ik geen rekening meer voor mijn energiegebruik, dus dat scheelt weer papier! Gelooft u mij, als bomen zouden kunnen bewegen, zouden ze van dit nieuws spontaan een dansje maken!

Tot slot, de infrastructuur. Behalve besparen wil ik ook investeren in het verbeteren van de mobiliteit. Ik heb twee belangrijke punten die ik vóór 2020 al gerealiseerd wil zien:

- 1. De scheve tegel voor snackbar Snelvet wordt recht gelegd.

- 2. De drempel in de Zwaanlaan wordt 10 cm verlaagd, omdat de heer Guus Geluk er hinder van heeft met al de sportauto’s die hij constant wint.

Wilt u ook een WELVARENDE TOEKOMST, stem dan straks voor DAGOBERT DUCK!

Meer bladzijde 45

Bekijk meer