Donald Duck telt af naar de 65e verjaardag van het weekblad! Om het lange wachten te verzachten vind je op deze pagina elke dag een feestelijke verrassing.

Nog 31 nachtjes!

Wist je dat... de namen van de bekende inwoners van Duckstad door de jaren heen zijn veranderd? In Nederland was oom Donald in de jaren ’30 voor het eerst te zien in de krant De Telegraaf en daar heette hij… Woerd Snater! Mickey werd toen ook nog Mikkie Muis genoemd, Karel Paardepoot heette Bleskop en Minnie werd nog Miepsie genoemd. En weet je hoe Kwik, Kwek en Kwak vroeger in Vlaanderen werden genoemd? Loeki, Joost en Victor!

Nog 32 nachtjes!

Hihahilarische mop: Jan belt bij zijn onderbuurman aan en vraagt of hij de volgende avond zijn stereo-installatie mag lenen. “Natuurlijk,”zegt de buurman, “heb je een feestje?”“Nee hoor!” antwoordt Jan, “ik zou alleen eens een beetje willen slapen!”

Nog 33 nachtjes!

Wist je dat... Walt Disney zelf bepaalde hoeveel meter zich tussen de prullenbakken in de Disney parken moest bevinden? Het schijnt dat Walt een hotdog bestelde en deze opat terwijl hij liep. Toen hij de hotdog opgegeten had, had hij precies 25 stappen gezet. Vandaar dat je in Disneyland 25 stappen kunt zetten van prullenbak naar prullenbak. Tenminste, als je net zulke lange benen hebt als hij had.

Nog 34 nachtjes!

WIN: Donald Duck Cadeaukaart

Het Donald Duck leescadeau is het vrolijkste leescadeau voor jong & oud!
De ontvanger van de cadeaukaart kiest zelf een abonnement op Donald Duck, Donald Duck Extra, Katrien Duck of Donald Duck Junior. Het is mogelijk om meerdere kaarten bij elkaar op te tellen voor langer leesplezier.
Elk cadeaudoosje bevat ook nog een verrassing!

Wil jij kans maken op een Donald Duck Cadeaukaart? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Welke dame is géén lid van de Duckstadse Damesclub?
A. Katrien Duck
B. Clarabella Koe
C. Madam Mikmak

Stuur een mailtje met het juiste antwoord en als onderwerp 'Cadeaukaart' naar wedstrijd@donaldduck.nl. LET OP: Vergeet niet je adres en je leeftijd te vermelden!

Nog 35 nachtjes!

Nog 36 nachtjes!

Zoek de 8 verschillen!

(Oplossing: kastje, stopcontact, hoed Goofy, koelkastdeur, fruitschaal, boterham, potje, sticker op fles)

Nog 37 nachtjes!

WIN: History-pocket 6
DE BESTE UITVINDING OOIT!
In de History-pockets leer je alles over de geschiedenis van de wereld – van de steentijd tot nu. In dit laatste deel ontdekken Donald en Mickey moderne uitvindingen... van de gloeilamp tot het stripverhaal!

Wil jij kans maken op History-pocket 6? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Wie was de eerste uitvinder die patent aanvroeg op de telefoon?
A. Philip Rinckel
B. Alexander Bell
C. Harriëtte Hoorn

Stuur een mailtje met het juiste antwoord en als onderwerp 'History-pocket' naar wedstrijd@donaldduck.nl. LET OP: Vergeet niet je adres en je leeftijd te vermelden!

Nog 38 nachtjes!

Wist je dat...
...de verhalen in Donald Duck zo nu en dan werkelijkheid worden? Het verhaal ‘The Sunken Yacht’ uit 1949, bijvoorbeeld. Daarin halen Donald en de neefjes een gezonken schip boven water door het te vullen met pingpongballen. Toen in 1964 in de haven van Koeweit een vrachtschip zonk, bedacht een Deense Willie Wortel, Karl Kroyer, een bijzondere oplossing: hij vulde het schip met piepschuim balletjes tot het boven kwam drijven. Slim! Maar toen Karl in Nederland patent wilde aanvragen voor zijn uitvinding kwam hij van een koude kermis thuis: omdat het idee al eens in een Donald Duck-verhaal was verschenen, was Kroyer niet de échte bedenker. Dat was namelijk de schrijver Carl Barks!

Nog 39 nachtjes!

Twee lucifers komen elkaar tegen. Zegt de één tegen de ander: 'Ik ben toch zo verkouden!'. Zegt de ander: 'Als je mij maar niet aansteekt!'.

Nog 40 nachtjes!

Wist je dat... geur een heel belangrijke rol speelt in Disneyland Parijs? Let maar eens op! In de winkelstraat Main Street ruikt het bijvoorbeeld naar versgebakken koekjes, en in de buurt van Pirates of the Caribbean waan je jezelf aan zee!

Nog 41 nachtjes!

WIN: Donald Duck Muursticker

Helaas, deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, er komen nog veel meer mooie winacties aan!

Nog 41 nachtjes!

Nog 42 nachtjes: Zoek de zeven verschillen!

Oh nee! Mickey en Goofy hebben autopech. En wat nog gekker is, in het bovenste plaatje zijn er zeven dingen anders in vergelijking met het onderste plaatje. Zie jij welke verschillen dat zijn? De oplossing staat onder de afbeelding.

 • Goofy's linkeroor
 • De wolkjes bij de auto
 • De slinger aan de voorkant van de auto
 • De rechtervoorband
 • De staart van Mickey
 • De tak aan de rechterkant van de boom
 • De uitlaat achter de auto

Nog 43 nachtjes!

WIN: Donald Duck Pocket 265 SPOKEN IN HET GELDPAKHUIS!
Helaas, deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, er komen nog veel meer mooie winacties aan!

Nog 44 nachtjes!

Wist je dat... het aller-allereerste nummer van Donald Duck in 1952 gratis in de brievenbus viel bij alle kinderen in Nederland? Wat een leuke verrassing moet dat zijn geweest! De eerste jaren werd Donald Duck Weekblad uitgegeven door de makers van het damesblad Margriet. Daarom zie je op de voorplaat van de eerste nummers allemaal geelwitte bloemetjes staan: margrietjes!

Nog 45 nachtjes!

Riraraadsel
Welk dier houdt van feesten?
Antwoord: een discoTEEK!

Nog 46 nachtjes!

Wist je dat... de personages die je in het park kunt tegenkomen een enorme garderobe hebben? In totaal zijn er wel 250 duizend kostuumstukken! Elk jaar worden er ongeveer 5000 nieuwe kostuums bijgemaakt. Zo loopt Donald altijd in een nieuw, fris matrozenpakje!

Nog 47 nachtjes!

WIN: Donald Duck Verzamelband
Helaas, deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, er komen nog veel meer mooie winacties aan!

Nog 48 nachtjes!

Nog 49 nachtjes!

Mickey heeft een kunstwerk nageschilderd, maar hij heeft zeven dingen anders gedaan. Zie jij welke dingen dat zijn? De oplossing staat onder het plaatje!

 • De richting van de veertjes op het hoofd van het vogeltje
 • Rook uit de schoorsteen van het huisje
 • Witte strepen op de weg
 • De ton links naast het huisje
 • Strepen op het torentje
 • De grot in de berg

Nog 50 nachtjes!

WIN: Donald Duck scheurkalender
Deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, want er komen nog een heleboel andere prijzen voorbij!

Nog 51 nachtjes!

Wist je dat... je aan de code in het eerste plaatje van een strip in Donald Duck kunt zien in welk land het verhaal is geschreven? Veel mensen denken dat de strips in Donald Duck allemaal in Amerika worden bedacht en getekend. Maar dat is al heel lang niet meer zo! Tegenwoordig worden de meeste verhalen gewoon in opdracht van de Nederlandse uitgever gemaakt. Ook worden regelmatig verhalen geplaatst uit Denemarken. Die verhalen kun je heel makkelijk herkennen, want in het eerste plaatje van een verhaal zie je altijd een code staan. Begint die met een D? Dan komt het verhaal uit Denemarken! Maar staat er een H? Dan komt die strip, je raadt het misschien al, uit Nederland. Aan de getallen in de code kun je vaak zien in welk jaar het verhaal is bedacht: H9864 is bijvoorbeeld bedacht in Nederland in 1998, en verhaal nummer 64 van dat jaar.

Nog 52 nachtjes!

Twee goudvissen zitten in hun kom voor het raam. Buiten komt de regen met bakken uit de hemel. Zegt de ene goudvis tegen de ander: "het is maar goed dat we binnen zitten!"

Nog 53 nachtjes!

Wist je dat... er overal honderden Magische Mickeys verstopt zitten in het park? Let maar eens op de gevels van de gebouwen, hekwerken, deuren... Hoeveel Mickey-hoofdjes spot jij?

Nog 54 nachtjes!

WIN: Donald Duck toilettas/etui
Deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, want er komen nog een heleboel andere prijzen voorbij!

Nog 55 nachtjes!

Nog 56 nachtjes!

De neefjes en de nichtjes hebben zich voor Donald verstopt! Kun jij ze alle zes vinden? Kijk onder de afbeelding voor de oplossing.

Oplossing:
Twee neefjes zitten op zolder verstopt. In de rechterkamer achter de kast en in de linkerkamer achter de dozen. Op de eerste verdieping zit één nichtje onder het bed en één nichtje in het bad. Het derde nichtje zit beneden, achter de rode gordijnen. Tot slot zit er één neefje buiten, achter een struik vlak bij Donald!

Nog 57 nachtjes!

WIN: Vrolijke Stripverhalen 19
Deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, want er komen nog een heleboel andere prijzen voorbij!

Nog 58 nachtjes!

Wist je dat... het wel drie maanden duurt om één Donald Duck te maken? Voordat je nieuwe Duckie bij je op de mat of in de winkel ligt, moet er heel wat geschreven, getekend, gekleurd, vormgegeven en bijgeschaafd worden. Wil je precies weten hoe een strip voor het weekblad getekend wordt? Neem dan eens een kijkje op DonaldDuck.nl/spreekbeurten. Ook heel interessant als je geen spreekbeurt hoeft te houden!

Nog 59 nachtjes!

Hihahilarische mop: Het is feest in Duckstad en overal staan dranghekken. Zegt een agent tegen Goofy: “Als ik jou was, zou ik mijn fiets hier niet neerzetten. Er komt zo een fanfare langs!”
“Oh, dat geeft niet,” zegt Goofy, “ik zet hem toch op slot!”

Nog 60 nachtjes!

Wist je dat... in het kasteel van Doornroosje in Disneyland Parijs een heuse draak woont? Je kunt ‘m vinden in de kerkers onder het kasteel, in La Tanière du Dragon. Het kasteel in Disneyland Parijs is het enige Disney-kasteel in de hele wereld waarin een draak woont!

Nog 61 nachtjes!

Deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, want er komen nog een heleboel andere prijzen voorbij!

Nog 62 nachtjes!

Nog 63 nachtjes!

Zoek de 8 verschillen!

Oplossing:

 • Stippen op de paraplu
 • Appel aan de boom
 • Regenpijp rechtsonder
 • Tak aan de boom linksboven
 • Kussen achter Donald
 • Boompje rechts van de vis
 • Tekening op de rechterschoen van Donald
 • De meneer die wegvlucht van de regen

Nog 64 nachtjes!

Wist je dat......er sinds 1952 al meer dan 3470 Donald Ducks zijn verschenen? Dat betekent dat als je elke dag één Duckje zou lezen, je wel meer dan negen jaar bezig zou zijn. Nu heb je dus geen enkel excuus meer om je de komende jaren te vervelen ;-) Als je verder gaat rekenen, valt je misschien op dat er niet elk jaar precies 52 nummers zijn verschenen. Dat komt omdat sommige jaren 53 weken hebben, en er dus 53 Duckies zijn gemaakt!

Nog 65 nachtjes!

WIN: De Spannendste Avonturen deel 13
Deze winactie is afgelopen. Maar niet getreurd, want er komen nog een heleboel andere prijzen voorbij!